23 Ocak 2013 Çarşamba

cinsiyet ayrımı yapan oyuncak sektörü

Oğlumdan önce çokta tanımadığım bu sektör,her alınan oyuncakla gelişti,gerçekten oyuncak çocuk gelişimi üzerinde çok etkili,bilinçli seçimler yapmak gerekiyor,aylara göre,ilgi alanına göre...ancak fark edince şaşırdığım ilginç gerçekler var bu kategoriyi kim oluşturuyor bilmiyorum ama,oyuncaklar iki gruba ayrılıyor kız ve erkek oyuncakları,mesela oğlunuza bebek alamazsınız çünkü bebek kız oyuncağı,uyurken en kötü ihtimal bir ayıcık olabilir uyku arkadaşı,ama bebek olamaz,niye?çünkü kızlar büyür anne olur bebek bakar,erkekler büyür baba olur ama bebeğe dokunmaz..öylemi??eşim evdeyken benim kadar ilgilendi oğlumla,uyuttu,sütünü verdi,gazını çıkardı,altını değiştirdi,banyosunu yaptırdı,hormonal bir bozukluk mu var acaba?
Yine aynı şekilde oğluma oyuncak bir elektrik süpürgesi almak için mağazalara bir göz attım,bütün ev eşyalarının üzerinde kız çocuğu resimleri göze çarpıyor,yine kural belli,erkek ilerde elektrikli süpürge kullanmayacak çünkü bu işleri yapacak bir hizmetkarı olacak...
Peki erkek ne yapacak,erkek oyuncaklarını başında oyuncak arabalar geliyor erkek kesinlikle araba sürecek,zorunlu yada keyfi...Silah kullanacak mağaradaki ailesini korumak için,tamirat yapacak sevmeme şansı yok bütün tamir aletlerini zevkle kullanacak,

Sorulduğunda ise ilgi alanlarına göre sektörün oluştuğu söyleniyor,ilgi alanı sektörümü doğuruyor,yoksa doğumdan itibaren bize nasıl olmamız gerektiği sistem tarafından diktemi ediliyor?Matrix filmindeki uyurgezerler gibiyiz her seçimimiz birileri tarafından belirleniyor,her konuda olduğu gibi bu konuda da sorgulama yapma gereği duymuyoruz..

5 yorum:

  1. İlginç bir yazı... azcık feminizm kokan, azcık gerçekliğe dokunan, azcıkta eleştirel bir yazı. Hem erkek hem de kız babası olarak şunu söyleyebilirim ki sektör ne kadar yönlendiriyomuş gibi gözüksede içgüdüler oyuncak seçiminde çok önemli bir rol oynuyor. Mesela ben silah taraftarı olmadığım için oğluma hiç oyuncak silah almamaya çalıştım. ama bir oyuncakçıyı gezerken oğlumun direk arabaların, silahların bulunduğu bölüme yönlendiğini gördüm:)) kızıma gelince izlediği çizgi filmlerdeki beğendiği kahramanların annesinin kendisi olduğunu iddia ediyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doğalarından dolayı yaptıklarını sandığımız seçimleride çoğu zaman çevremi etkiliyor ondan emin değilim...reklamlar aile okul..hatta anne karnında bile birçok şeyi tecrübe edebildikleri iddia ediliyor,erkek çocuklarının fiziksel aktivitesinin fazla olması tartışmasız ancak bu enerji seçim verilirse başka kollara aktarılabilirmi?merak ettiğim bu,bundan emin olabilmek için ütopikte olsa hayal ettiğim deneyler var,özel bir yaşam alanında hiçbir etkide bulunmadan 3 kuşak yaşatılırsa nasıl çocuklar dünyaya gelmeye başlar:)ne güzel bir film konusu:)

      Sil
  2. Şayet bu sektörün bir diktesi olsa idi modifikasyon olurdu. Fakat modifikasyonun kişi üzerindeki etkileri kalıtsal değildir. Bu özellikler genlerle aktarılabildiğine göre sektörün etkisi bence minimum.
    Yaşanan modifikasyon değil ama adaptasyon.
    Kazandığı bu özellikler bence onların hayatta kalma şansını ve hayata uyumunu sağlıyor.
    O zaman değişmesi gereken oyuncaklardan önce dünya...
    Ama dünyada bizlerinde birer kukla olduğumuzu düşünürsek bu değişim ne yazık ki imkansız...
    Yeterince bilimsel bir açıklama olmuştur sanırım :)
    İki fen öğretmeninin yazışması böyle olur ancak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)))işte ahmetciğim genlerle aktarıldığından emin değilim...doğuştan belkide çok benzer doğuyorlar,şöyle birşey okumuştum,erkek çocuklarının doğduklarında parmak ucundaki sinir daha az ve işitmeleri daha zayıfmış,bu sebepten daha yüksek sesle oynuyorlarmış ve hissedemedikleri oyuncakları fırlatmaları bu sebeptenmiş..doğuştan olan fizksel özellikleri kabul ediyorum ancak sonrasını çoğu zaman bizmi şekillendiriyoruz..

      Sil
  3. ÇOK ÖZLEDİM....

    YanıtlaSil