27 Ocak 2013 Pazar

UMAY'IN 18.AYI

BESLENME:Beslenme ile ilgili sıkıntı çok yaşamadık doğduğundan bu yana,genelde yeni tatlara açıktır,ancak geçen ayın ortalarında tesadüfen öğrendiğimiz inek sütü alerjisi sebebiyle süt ürünleri yasaklandı,yoğurt ve peynirde öyle,böyle olunca menü biraz kısıtlandı,bunun yerine içinde inek sütü proteini olmayan özel bir süt içiyor.
Bu ay içerisinde çatal kullanmaya başladı,kendi başına beslenmeye hevesli:)masaya bakıp istediği besini söylemeye çalışıyor piynir...ziytinnn..gibi:)
FİZİKSEL GELİŞİMİ:Umay küçüklüğünden bu yana fiziksel gelişim hususunda kendini pek zorlamadı,emeklemedi çünkü emeklemeye çoğu zaman üşendi:)oyuncaklara yönelir diye biraz uzağına koyduğumuz oyuncaklara bile 'gel gel'diyerek beklemeye geçerdi:)elbette bu bizim için ciddi bir kolaylıktı 13. aya kadar çok yorgunluk  yaşamadık,bu ayda daha hızlı yürüyor,merdiven çıkmayı seviyor,inmeyi de öyle...bardaktan su içmeyi bu ay içerisinde tamamen başardı.
Bu kadar fiziksel harekette kendini zorlamayan oğlum tam bir top tutkunu:)bazen topla  yaptığı hareketler şaşırtıcı olabiliyor:)oyun hamuruyla oynarken hamuru bile topa çevirmemi istiyor:)
karalama yapmaktan hoşlanıyor,geçen ay en büyük derdimiz karalama yaparken bir anda kalemi yemek istemesiydi ama bu ay ağza götürme çok azaldı,
Bu ayda birçok yayında kulelere çok ilginin artacağını yazıyor ancak Umay küplerin kulelerin yüzüne bakmıyor.
Top dışında dans etmek en çok yaptığı aktivite oldu,herhangi bir müzikte uzun süre dans edip oyalanabiliyor,müzik aletlerine çok ilgili,
Bütün ev aletlerinin düğmesine bağımlı sanki zaten ayda bir servis uğruyordu umay sayesinde bir odayı onlara ayıracağım bu gidişle:)
Bütün oyuncaklardan çok insanlarla vakit geçirmekten hoşlanıyor umay..çılgınca kahkahalar atarak saatlerce oynuyor,özellikle komşumuzun kızları favorisi,koridorda yakaladığı an gel gel diyerek içeri sokmaya çalışıyor:)

DİL GELİŞİMİ:
Bir çok sözcüğü yarımda olsa çıkarıyor,herkese adıyla sesleniyor.
DİSİPLİN:
Çok küçük sınırdan anlamaz densede biz çok uzun zamandır sınırları koymaya çabalıyoruz,elbette önce dikkatini dağıtmak için çabalıyoruz ancak ısrar edip ağlarsa isteğini yerine getirmeyeceğimizi sertçe söylüyoruz,2 yaş daha zor diyorlar bakalım inatlaşmalar oluşacak mı önümüzdeki aylarda:)
TUVALET EĞİTİMİ:
Umay artık yapacağı zaman bize söylüyor:)çok uzun zamandır o söylemeden yaptırıyorduk ,2 aya yakındır kendisi söylüyor,zorlama olmadan doğal olarak gelişen bir süreç oldu,açıkçası bu doğal sürecin her çocukta yaşanabileceğini düşünüyorum ama bez firmalarının bu konuyla ilgili ciddi baskıları olduğunu düşünüyorum,çocuk tuvalete yönelse de anne umursamıyor nasıl olsa 2 yaşına kadar eğitim vermeye gerek yok diye,

çocuk büyütmenin en heyecanlı tarafı hep bir sonraki aşama için meraklanmak,sonraki aylar için bende heyecanlanıyorum:)

2 yorum:

  1. Harika bir iş başarmışsınız. Kesinlikle katılıyorum, bez firmalarının ve buna bağlı endüstrilerin rolü büyük. Çocuklar aslında doğar doğmaz hazırlar. Kendilerini kirletmeme içgüdüsü ile dünyaya geliyorlarmış, doğada her hayvan yavrusu gibi.

    Bu konuyla ilgili bir Facebook grubu kurmuştuk, deneyimlerinizi paylaşmak isterseniz sizi de bekleriz: http://www.facebook.com/groups/bezsizbebek/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler..:)gruba göz atacağım...:)

      Sil